Ridderen – rustet til all god gjerning, 2 Tim 3:17

Bibelverset for Livets Vann i 2015 og vår visjon går hånd i hånd. Dette året vektlegger vi å være «rustet til all god gjerning». Dette gjelder både personlig og som menighet.

RidderenPå mitt kontor har jeg en ridder som jeg kjøpte da jeg besøkte «likkledet i Torino» i våres. Det var en sterk opplevelse og jeg kjenner at bare tanken på den opplevelsen fyller meg med ærefrykt og undring.
Ridderen består av fire elementer som vi også finner i vers 17 i Paulus andre brev til Timoteus.

1.) Guds menneske   2.) skal bli satt i stand
3.) godt utrustet   4.) all god gjerning

Den første delen er ridderen selv. Hvem er han? Bibelen omtaler oss som Guds menneske. Vi vet i dag mye om hvordan arv og miljø preger menneskets identitet. I dette enkle ordet er det Guds DNA som preger oss – Guds menneske.

Andre del handler om å bli satt i stand. Vi settes i stand ved våre omstendigheter. Slik en idrettsmann må utsettes for prøvelser blir vi bedre i stand ved måten vi håndterer livets mange prøvelser.

Det mest i iøyenfallende på en ridder er rustningen. Han er godt utrustet; hjelm, brynje, belte, sko og sverd. Man kan se på et menneskes rustning hva vedkommende har gjort seg klar til. Kommer man i grilldress, så er det en rolig stund som står for tur. Er det en treningsdress venter en treningsøkt. Et menneskes «rustning» sier noe om hva som er vedkommendes oppgave.

Den siste delen av verset «til all god gjerning», indikerer at rustning og oppgave henger sammen. Man kaster bare et blikk på ridderen og skjønner at han hverken skal spille golf eller på turning. Han skal ut i en kamp.

Menigheten er på samme måte som en person delt i disse fire områdene.

Unike menigheter
Gud har kalt menigheten og gitt den personlighet. Menighetens DNA er å høre Kristus til og ha hele sin personlighet forankret i Gud. Dette er likt og ulikt for alle menigheter. Summen av menighetene er Kristi legeme. Derfor vil menigheter ha mye felles, men også være helt ulike. Ulikheten finner vi i en menighets visjon. Vår firedelte visjon om å være en plogspiss, veirydder, møtested mellom Gud og mennesker og bygge Guds rike i hverdagen er unike for oss.

En menighet har en lokal forankring og må kjempe i sine omstendigheter. Selv om vi har nasjonale og internasjonale tilhørigheter er menigheten først og fremt lokal. Gud kaller menigheter til å ha lokal innflytelse først, deretter bygges det en nasjonal og internasjonal kontaktflate og innflytelsen øker. Livets Vann har en unik funksjon i Bamble. Dette ikke fordi vi er bedre enn andre, men ganske enkelt pga vårt DNA og vår plassering. Livets Vann er en Foursquare menighet. Det er noe som setter oss i stand i kraft av de kjennetegn som ligger i denne bevegelsen. Vi har fått være med på utrolig mange spennende ting. Det skal vi fortsette med.

Vår rustning
Livets Vann er godt utrustet til det vi skal gjøre i Bamble og Grenland. Vår rustning består av de nådegaver som menigheten benytter samt menighetens ledelse. Disse to hører uløselig sammen. Det nytter ikke med mange gaver om ikke ledelsen vil benytte dem. Ledelsen kan heller ikke benytte gaver som ikke finnes i menigheten. Det er med glede jeg ser på menigheten Livets Vann, både på det som alt fungerer, men også på det potensiale som er tilstede.

Klikk på bilde

Klikk på bilde

Menighetens oppgave kan man altså se utfra de nådegaver og den visjon som er i menigheten. Videre er vi i en kontinuerlig utvikling (se egen illustrasjon i hjulet). En menighet er ikke en klubb eller en statisk størrelse. Det er en dynamisk kombinasjon av Guds arbeid med mennesker for å bringe Guds rike ut i hverdagen. Det er det herlig å være med på.

Erik Jensen

 
(Klikk her for PDF fil av hjulet: Foursquare 4 stadier)
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.