Ved Jesu føtter

Bente Bordier

Bente Bordier

For noen år siden så jeg på et juleprogram på svensk TV. En biskop skulle avslutte med en hilsen og jeg lyttet med åpent sinn. Han snakket om at julens budskap var at vi skulle være snille mot hverandre. Han nevnte eksempler på gode gjerninger som å invitere noen ensomme, besøke noen syke og skape hyggelige minner for barna. Jeg kjente at jeg sank dypere og dypere ned i sofaen, for jeg ville jo gjerne gjøre alt det, men hvordan? Jeg hadde jo nok med hver dag som den var akkurat da. Kjenner du deg igjen?

Guds gjerninger
Julens budskap er ikke at vi skal være snille med hverandre. Det er egentlig budskapet for resten av året. Julens budskap er at Gud er snill med oss. Han ga sin sønn for å slutte fred med verden og forsone oss med Ham. Han kommer på besøk til alle som ber Ham, Han skaper gode minner og Han gir de trette nye krefter til alle dagliglivets gjøremål, både i julestria og resten av året.

Ved Jesu føtter
Marta og Maria, de to søstrene har nesten alle hørt om. Jesus kom på besøk til dem og ble bedt inn i stuen. Der satte Han seg ned, og Maria satte seg ned tett inntil ham og slukte hvert ord Han sa. Imens gikk Marta og gjorde istand huset. Plutselig kom hun inn og stilte seg opp foran Jesus og sa: «Ser du ikke at jeg jobber helt alene med alt det som skal gjøres ferdig. Hvorfor sier du ikke til Maria at hun skal hjelpe meg? Her sitter dere to og koser dere og lar meg slite alene. Det er urettferdig!» Jesus svarer at Maria har valgt den gode del, hva er da den del Marta har valgt? Den nest beste? Nei, Marta har valgt feil!

Feil valg? Bli nå ikke sint på meg. «Husarbeide, er det feil? Alle vet jo at det må gjøres og at like før jul er det ekstra mye å passe på!» Jeg sier ikke at det er arten av arbeid Marta gjør som er feil, men når det fører til at hun blir sint på søsteren og til og med bebreider Jesus at Han er urettferdig, ja, så har Marta valgt feil! Da burde hun satt seg ned ved Jesu føtter og lyttet til Hans ord til hun kjente at hennes sinne og bitterhet var borte. Hvem vet hva Maria ville sagt dersom hennes følelser hadde fått ord?

Valgte Jesus
Jeg tror at Jesus kom på besøk til Maria og Marta fordi Han hadde hørt tause nødrop fra Maria. Hun bodde i søsterens hus og vi forstår at de to var veldig ulike. Det var nok ikke lett for noen av dem. Jeg tror at mange kjenner seg igjen i denne historien. Maria trengte å ta til seg av Jesu ord og kjenne det nære fellesskapet med Ham for å klare hverdagens krav. Derfor lot hun alt annet ligge da Jesus kom på besøk. Han skulle jo ikke bli der, etter noen timer dro Han videre, kanskje ville det vare lenge til neste gang hun fikk møte Ham.

RIKTIG GOD JUL. Takk for følget. Jeg håper at tankene jeg har delt med deg har pekt på dagens fødselsbarn, Jesus.

Bente Bordier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.