Tanker i en adventstid

Bente Bordier

Bente Bordier

Så tenner vi et lys i dag…

Vi bruker ordet lys til å beskrive det som er godt, det som gjør oss glade og trygge. Mørke er synonymt med det som er ondt og skremmende. I bibelens aller første linjer leser vi om at Gud lar lyset splitte mørket og i aller siste kapittel av boken ser vi at lyset helt har fortrengt mørket, det er ikke lenger noen natt. Så vår lengsel etter å jage mørket bort er et karaktertrekk vi deler med vår himmelske Far.

Guds karakter
Vi har mange karaktertrekk felles med Gud. Han har jo skapt oss i sitt bilde, så når du ønsker en fredfylt jul med glede og lys, med latter og kjærlighet, så kan du være viss på at det er et ønske i tråd med hans vilje. Som en jordisk far så vil Gud også det beste for barna sine. Da kommer det store spørsmålet: Hvorfor er det da så mye nød og ondskap i verden?

Her er noen forsøk på å svare:
A: Det finnes ingen Gud, det er kun vi mennesker som er ansvarlige for hvordan verden er.
B: Det finnes en Gud som lover oss en himmel en gang i framtiden hvis vi er snille nok.
C: Det finnes en Gud som vil gi oss et fullkomment liv her på jorden.
D: Gud kan vi lære å kjenne i hans eget ord, bibelen, og der finner vi forklaringen på spørsmålet.

Alternativ A gir ikke noe håp om en bedre framtid, synes jeg. B er litt bedre, men jeg klarer ikke å være snill nok, er jeg redd. Alternativ C lyder bra, men reiser nye spørsmål: Hva skal vi gjøre, hvordan kan vi vite hva Gud vil? Så står vi igjen med alternativ D: Det finnes en Gud som vi kan lære å kjenne helt personlig, ja, han har til og med skrevet en bok hvor han forteller om hvordan det er å leve i et nært forhold til ham.

Det er mange meninger om Gud og bibelen. Gud er allmektig, det er godt å tro på det når vi trenger hans hjelp. Men noen hevder at den boken som han sier er hans ord til oss, er full av feil og motsigelser. «Noe er for gammeldags og skulle egentlig ikke vært med, og noe er bare myter og overtro.» Men, hvordan kan man tro at Gud er allmektig hvis man ikke kan tro at han sørger for at det står akkurat det som skal stå der og ikke noe annet.

Innvendinger
Det er ikke til å komme forbi at det står en del ting i denne boken som er vanskelig. Når det står at den måten jeg lever mitt liv på er feil, hva gjør jeg da? «Det som står om synd gir dårlig samvittighet og det er skadelig. Vi mennesker har jo våre naturlige drifter og instinkter som vi ikke kan undertrykke. Og alt dette med å drive hor ser vi jo ikke så alvorlig på lenger, verden har heldigvis gått framover.» Ja vi vil helst plukke vekk det som ikke passer oss. Når det står at du skal hedre din far og mor, så synes du kanskje ikke om det, men når du selv har fått barn, så ser du annerledes på ordet.

Sjakk eller ludo?
Jeg kunne egentlig godt tenke meg å begynne å spille sjakk. Det er bare så kjedelig med de svarte og hvite brikkene, de burde vært røde, blå, gule eller grønne. Det skulle heller ikke vært så mange brikker og så mange regler. Jeg synes også at det tar for lang tid, men bortsett fra det så kunne jeg altså tenke meg å spille sjakk. Så jeg ringte til en sjakk-klubb, men de foreslo at jeg heller burde melde meg inn i en ludo-klubb i stedet!
Hvorfor bruke så mye krefter på å plukke bibelen fra hverandre, er det da ikke bedre å velge en annen religion. Og, dersom vi velger bibelen som grunnlag for vår tro, er det da ikke riktig å tro det som står, fra begynnelsen og helt til slutt?

Bente Bordier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.