Insektsjegerne

I buskskvettens blomstereng er det full aktivitet for tiden. Sultne unger skal mates i reiret som ligger godt skjult i en grøftekant eller under en tue.

Denne fuglen er veldig utsatt for gjøkens lureri. Gjøken legger nemlig ofte egget sitt i buskskvettens reir og dermed får paret litt av en jobb å fore den store gjøkungen.

Buskskvetthunnen på jakt etter innsekter.

På jakt etter innsekter.

Snapper insekter
Å se buskvetten snappe insekter i lufta er en flott opplevelse. Den sitter ofte og speider i toppen av en busk og flyr plutselig i været og snapper et insekt. Så lander den ofte på samme plass. Dette kan gjenta seg flere ganger.

Om kvelden skinner kveldsola gjennom de vare fuglevingene og blomstene trer
vakkert frem i motlyset. Hegra skriker mens den flyr over tjernet nær ved og knotten kommer i store mengder. Men hva gjør vel det når man får slike flotte naturopplevelser.

Busksvettfamilien har falt til ro og naturfotografen rusler stille tilbake til bilen.

Mater ungene
Hjemme har svarthvitfluesnapperne voksne unger i fuglekassa. Det er ikke hvert år de får frem unger. Men i år lyktes det.

Svarthvit fluesnapper med munnen full av insekter.

Munnen full av insekter.

Hannen kommer gjerne tidlig i mai og prøver å lokke til seg en hunn med sin vakre sang. Det er ikke alltid det lyktes for det hender også at den synger helt til Santhans uten å lykkes.

Denne kvelden er paret travelt opptatt med å fange insekter for ungene i kassa krever sitt. Det er like før de forlater reiret.

Nebbet er fullt av småkryp og larver og hunnen sitter på en grein mot reflekser fra himmelen i bakgrunnen. Neste dag hører jeg lokking av begge foreldrene. Ungene er i ferd med å fly ut av kassa. Senere på dagen sitter de skjult i løvtrærne og blir matet av begge foreldrene. Slik blir de matet til de er i stand til å fange insekter selv.

 

Tårnseileren
Ved Kilevannet i Kilebygda er det masse tårnseilere. De er mesterflygere og kan oppnå en hastighet på opptil 200km i timen. Men det vanligste er 100km i timen.

Tårnseiler i kveldssol.

Tårnseiler i kveldssol.

Tårnseileren tilbringer det meste av sitt liv i luften der den fanger insekter. Den er blitt registrert så høyt som 2500 meters høyde. Den er helt avhengig av værforhold som gjør mattilgangen stor. Den flyr ofte store strekninger for å skaffe mat til ungene i reiret. Reiret ligger ofte under takstein i gamle bygninger eller i hulrom i steinvegger.

Denne kvelden sitter jeg nede ved vannkanten og studerer tårnseilerne som flyr over hodet mitt på vei til reiret. Utfordringen er å få tatt bilder av dem.

Mens jeg sitter der får jeg plutselig øye på en bever som kommer svømmende. Den passerte akkurat en flott rød speiling i vannet. Fillern au. Det hadde blitt et fint bilde. Oppdaget den for seint. Det kommer tunge skyer i horisonten og lyset er flott.

Tårnseilerne er mesterflygere.

Tårnseilerne er mesterflygere.

Tåka legger seg over vannet og jeg sitter og nyter kvelden. Da kommer plutselig en flaggermus flygende. Den snapper insekter i skumringen. Prøver å ta noen bilder av den men lyset er dålig.

Kvelden er herlig. Har lyst til å bli der hele natta, men må nok hjem for en god natts søvn.

Leif Rustand.


Galleri: (klikk på bildene)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.