Bønnens Hus

Jesus sa at «mitt hus skal kalles et bønnens hus» (Matt 21:13). Kirker er idag kjent for å være sosiale, hyggelige osv, men er det noen som har bønn som et kjennetegn?

Jovisst ber vi, vi har da menighetshus som vi kaller bedehus her til lands. Bønn er et slikt tema som ofte bringer dårlig sammvittighet og loviskhet. Hvem har vel ikke blitt oppfordret om at «vi må be mer om det skal bli vekkelse» osv. Vi sammenlignes med bønn i Asia, Afrika og Sør Amerika, der ber de til Gud i flere timer hver dag, hva med deg? Regner med at du kjenner det alt nå; «jeg burde be mer». «Jeg er nok en dårlig kristen, siden jeg ikke ber mer». Dårlig sammvittighet, loviskhet og skippertak vil aldri endre vårt bønneliv. Vi tar oss sammen bare for en tid, så er det tilbake igjen i det gamle sporet.
Selv om vi vet at bønn er like viktig som vårt åndedrett så griper det ikke riktig tak likevel.

Fellesskap med Gud
Når Jesus kom til templet oppdaget han at det var andre aktiviteter som hadde tatt plassen til bønnen. Dette var saker som virket viktige for å tilrettelegge for gudsdyrkelsen i templet. Saken var bare at de hadde tatt over for det viktigste. Jesus tok et oppgjør med verdier (pengevekslere) og offer (due salg). Det er interessant at Jesus gikk løs på border og stoler. Jeg tror det er fordi at disse opprettholdt det Jesus ville til livs. Bønn handler ikke om verdier eller offer, men om fellesskap. Jesus sier «la oss bruke tid sammen». Han ville ha kontakt med menneskene ikke alt annet de styret med. En av grunnene til at vi mister motet i bønn er fordi vi mister fokus på felleskapet til fordel for de andre tingene vi stadig ber om. Vi har våre lister og opplever vel alle at vi til tider står fast og så mister vi motet.

Være sammen
Fellesskap kan praktiseres på en rekke ulike måter. Kan vi ta et lite hint fra måten vi omgås våre nærmeste. Vi prater ikke i ett kjør. Vi lytter, vi er stille, vi nyter og vi prater. Fellesskap er å være sammen. Et hus handler om fellesskap, derfor er bønnens fokus fellesskap. Bønnens mål er ikke hva vi får ut av det i form av bønnesvar, men å bruke tid uten noen annen agenda enn å være sammen.

I vårt aktivitetsdrevne samfunn har vi lett for å miste dette ut av syne. Jeg liker å være sammen med min kone ikke bare pga det vi gjør, men pga hvem hun er. Vi behøver ikke gjøre noe spesielt, men bare være med hverandre. Kan vi ta inn dette elementet i vårt forhold til Gud? Jeg utfordrer deg herved til å tenke over det. Mulig det kan hjelpe bønnelivet ditt.

Erik Jensen


Denne høsten har vi egne bønnesamlinger kalt «Bønnens Hus» i paviljongen på Bamble Videregående Skole. Se kalenderen for dato .


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.