Vinter i de små detaljene

Når kulda setter inn på vinteren legger det seg noen ganger rim på trær, vegetasjon og flater generelt.

Rim i vegetasjon

Rim i vegetasjon

For at den skal legge seg, må luften være mettet med vanndamp, og temperaturen under frysepunktet. Derfor er det alltid mest rim i nærheten av åpent vann, da luften er mer fuktig der.

Rimet er egentlig iskrystaller og disse holder en lavere temperatur enn lufta. De varierer nokså mye i form og utseende, og kan ha sekskantet form.

 
Isroser
En tidlig morgen så jeg at bilruta var dekket av isroser og mønster i mange variasjoner. Det er ikke ofte å se så flotte linjer og detaljer i miniatyr. Kanskje man bare opplever det en gang iløpet av vinteren. Da gjelder det å fange mønsteret med kameraet og studere komposisjon, lys og skyggevirkning. Etter som sola får tak smelter det og de små kunstverkene er tapt for alltid.

Isroser på bilruten

Isroser på bilruten

 

Istapper i måneskinn

Fossen lukker seg til

Is i elver og åpent vann
Når gradestokken kryper langt under 0 grader, fryser det til i kanten av elver og vann. Men isen trenger mineralpartikler for å få det til. Partikler som tre og stein er det nok av i naturen, og disse hjelper vannmolekylene til å danne det mønsteret som må til for at vannet blir til is. Isen dannes alltid først ved land i tjern og brer seg utover. Ved fosser og elver i kanten, og senere når det blir skikkelig kaldt lukker fosser og elver seg til. Etter som været stadig skifter må man ut og oppleve rimfrosten mens den er der. Snart regner det jo igjen og rimet blir til vanndråper.

Leif Rustand.


Galleri: (Klikk på bildene)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.