Hva med julenissen?

Bente Bordier

Bente Bordier

For noen år siden var jeg på en julemesse. Mens vi drakk kaffe snakket vi om juleforberedelser og julepynt. En av damene var lei seg og skikkelig «deppa» over nissene som dukket opp overalt. «Nisser har ingenting å gjøre med det som julen dreier seg om» sa hun sint.

Mens jeg kjørte hjem tenkte jeg på dette og lurte på om damen hadde rett eller om hun tok det for alvorlig. Plutselig satt det en liten nisse på skulderen min. «Har ikke vi noe med julens egentlige innhold å gjøre?» fnyste han indignert, «Hvor ble julens hovedperson født? I en stall. Ja vel. Og hvor bor vi? I en stall. Behøver jeg å si mer?»

Bruk posten
Da min eldste datter var tre år ferierte hun noen uker alene hos mormor og morfar i Danmark. En dag mens de spiste kveldsmat sa mormor: «Til jul kommer nissen med pakke til deg fra mormor og morfar.» Da så Irene opp med tårer i øynene og med skjelvende stemme spurte hun: «Kan du ikke være så snill å sende den i posten?» Hun var livredd for nissemasker og folk som kledde seg ut.

Er det noen snille barn her?
Jeg har ingen problemer med å pynte opp med nisser til jul, derimot har jeg store innvendinger mot måten vi bruker nissen som pressmiddel overfor barna på. Ofte hører vi i førjulstiden foreldre si til barna: «Hvis du ikke er snill nå, så kommer nissen ikke med pakker til deg.» Hvis du ikke spiser opp maten, hvis du ikke legger deg til å sove nå og så videre i samme dur. For det første så lærer vi barna at det vi sier ikke stemmer for på julekvelden så kommer gavene allikevel. Men det verste er at vi bygger oppunder tanken om at det er bare når vi er snille at vi blir elsket.

Er det noen her som ikke har vært snille?
Han som er julens midtpunkt, altså ikke nissen, Han kommer til oss å spør: «Er det noen her som ikke har klart å gjøre det gode som de gjerne ville gjort?»
«Kom til meg med det du strever med og byrdene du bærer på og jeg vil gi deg hvile.» Hvile kan vi alle trenge i en travel førjulstid og i resten av året også.

Den hvilen du kan finne en stund ved Jesu føtter er en bedre hvile enn noen annen form for avkobling. Han gir også krefter til å gå videre på vandringen.

Bente Bordier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.